Ce este un procesor

2. Ce este un procesor

Desi fiecare dintre noi avem acasa un calculator personal sau un laptop, nu suntem cu totul stiutori atunci cand vine vorba de componentele din care aceste dispozitive sunt construite. Lucrurile de baza precum tastatura, mouse-ul sau display-ul sunt singurele pe care le cunoastem atunci cand vine vorba despre o astfel de tehnologie, procesoarele fiind un domeniu pe care doar profesionistii le aprofundeaza.

Prescurtarea tehnica a unui procesor este CPU, Central Processing Unit, din denumirea sa reiesind definitia de unitate centrala de procesare. Astfel, un procesor este cea mai importanta componenta a unui calculator personal sau laptop, el coordonand si integrand atat toate componentele care sunt instalate pe dispozitivul respectiv cat si toate programele care se gasesc pe acesta, de la cele mai simple si pana la cele mai complexe. Printr-o definitie scurta pe care o putem da chiar si celui mai putin pasionat de partea tehnica a acestor dispozitive, un procesor se poate defini ca si componenta cea mai mare raspunzatoare pentru viteza de reactie a calculatorului nostru personal sau a laptopului, pe scurt in functie de cat este mai de calitate procesorul, cu atat mai mult un astfel de dispozitiv va functiona mai rapid si mai bine. Acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca un procesor este capabil sa proceseze toate datele si comenzile pe care i le transmitem iar acesta prin intermediul impulsurilor electrice poate trimite informatiile codate in limbaj binar. In concluzie, procesorul este componenta principala a unui calculator personal de tip desktop sau a unui laptop.

In cazul in care te-ai decis ca este momentul sa renunti la vechiul tau dispozitiv din motivul defectarii lui sau pur si simplu crezi ca este timpul sa avansezi din punctul de vedere al acestei tehnologii, in momentul alegerii celui mai bun calculator personal sau laptop pentru tine este bine ca mai intai de toate sa verifici daca procesorul cu care acesta este construit este de buna calitate si indeplineste toate conditiile ca sistemul sa opereze rapid si fara blocare.