Ce sunt sonarele de pescuit

1

Pescuitul este un hobby pe care multi dintre noi il au insa nu toata lumea il practica sau mai bine zis nu oricine poate fi un bun pescar daca nu detine toate obiectele necesare pentru a prinde pestii cei mai mari.

Indiferent daca vorbim de pescuit din placere sau pentru ca aceasta ne este ocupatia de baza, cert este ca nu exista pescar care sa nu isi fi dorit macar vreodata sa stie daca locul unde isi exercita activitatea detine sau nu pesti, daca in apa unde pescuieste sunt gropi cu crapi sau pur si simplu sa vada in fundul apei pentru a remarca topologia ei. Tocmai acest lucru presupune si un sonar de pescuit. El este un dispozitiv electronic prevazut cu un senzor special denumit traductor. Acest senzor este fabricat dintr-un dublu cristal de cele mai multe ori, continand cateva foite tot din cristal de cuartz, fiind asezate una peste alta. Dupa cum bine stim, cuartzul are proprietatea de a-si modifica volumul atunci cand un curent electric trece prin masa lui dar si genereaza curent in cazul in care se exercita o presiune exterioara asupra lui. Sonarele de pescuit sunt fabricate cu ajutorul acestui senzor din cuartz datorita faptului ca atunci cand acesta este alimentat la un curent de frecventa inalta, cristalul poate vibra si astfel sa ia nastere ultrasunetele. Semnalul electric reiese astfel prin intermediul ultrasunetelor care au fost reluate de acest sonar de pescuit unde au fost transformate de cristalul de cuartz. Asadar din acest semnal electric rezulta o imagine electronica care ne va fi afisata pe display-ul sonarului de pescuit.

Cu cat un sonar de pescuit este mai performant cu atat mai mult putem obtine informatii mai importante, precum – temperatura apei, viteza pestilor care se gasesc in ea, marimea acestora etc Cu toate acestea, persoanele care s-au ocupat cu fabricarea acestor gadgeturi ne atentioneaza ca toate informatiile care ne vin pe display-ul sonarului de pescuit trebuie verificate prin scanari repetate deoarece bulele de aer ne pot da erori.