Istoria Smartwatch-ului

2

Smartwatch-urile au devenit cele mai comune gadgeturi pe care tinerii le poarta in ziua de astazi. Cu toate acestea sunt putini cei care stiu cand a aparut primul ceas inteligent si cine a fost producatorul lui.

Multa lume nu stie dar primul smartwatch a aparut cu mult timp inainte ca acesta sa fie si cunoscut. Astfel, primul ceas digital a aparut inca din anul 1972, fiind inventat de catre compania Hamilton Watch si avand denumirea de Pulsar. Cu timpul, acest brand a fost preluat de care cunoscuta companie care fabrica ceasuri de foarte buna calitate, Seiko. Astfel, in anul 1982 a aparut si primul ceas din lume capabil sa stocheze 24 de cifre, acesta avand denumirea de Pulsar NL C01. Modelul avand succes pe piata, cei de la Seiko nu s-au oprit aici si au continuat producerea si altor modele de ceasuri digitale, astfel ca in anul 1984 deja aparuse primul model de ceas care era capabil sa se conecteze la un calculator, denumirea lui fiind RC 1000 Wrist Terminal. In anul 1994 a fost lansat si faimosul Timex Datalink, un asa zis ceas digital care reusea sa interactioneze cu un calculator prin intermediul unei conexiuni wireless. Prezentarea primului ceas inteligent de tip Linux a avut loc in anul 2000 iar in anul 1999 firma Samsung a proiectat primul ceas-telefon din lume. Cunoscuta companie Sony Ericsson a lansat primul smartwatch in anul 2010 iar Samsung a lansat cu un an mai devreme modelul S9110 Watch Phone.

Motivul pentru care smartwatch-urile au devenit atat de tarziu cunoscute si de catre utilizatorii de rand?! Banii. La inceputul aparitiei lor, componentele din care acestea erau fabricate erau destul de piperate si astfel nu oricine isi putea permite sa poarte un smartwatch la incheietura mainii. Cu timpul insa, producatorii lor au realizat ca din ce in ce mai multa lume detine un smartphone si astfel achizitionarea unui smartwatch pentru a interactiona cu acesta nu mai este atat de dificila pe cat era inainte. Astfel preturile componentelor ceasurilor inteligente au scazut implicit. In anul 2014 la expozitia Consumer Electronics Shows mai multe branduri de ceasuri cunoscute sau nu au decis sa isi lanseze modelele de smartwatch-uri. Cu timpul aceste gadget-uri au devenit din ce in ce mai cunoscute, ajungand ca in ziua de astazi sa fie achizitionate si purtate de aproape toata lumea.