Producatori procesoare pentru calculatoare

8. Producatori procesoare pentru calculatoare

Atunci cand iti doresti sa detii in propriul tau birou unul dintre cele mai performante calculatoare de tip desktop sau laptopuri, mai intai de toate trebuie sa ai si un procesor pe masura. Atat pe teritoriul tarii noastre cat si pe teritoriul altor tari din lumea intreaga vei descoperi de cumparat procesoare atat in magazinele de profil din orase, cat si in meniul virtual.

Producatori de procesoare sunt mai multi la nivel global insa principalele firme producatoare de astfel de componente de calculatoare de tip desktop sau laptopuri raman Intel si AMD. Compania Intel se gaseste pe primul loc in topul celor mai populari producatori de procesoare, aceasta fiind si cea mai veche, ea fiind prima care a inventat seria de procesoare care se gasesc la cele mai multe calculatoare de tip desktop, respectiv X 86. Corporatia a fost fondata in anul 1968 in Statele Unite ale Americii cu denumirea de Integrated Electronic Corporation, avand prescurtarea Intel. Aceasta este cunoscuta in lumea intreaga pentru producerea de placi de retea NIC, procesoare, chipset-uri pentru placile de baza, placi grafice, memorii Flash etc

Compania AMD se gaseste pe locul doi in topul celor mai mari producatori de procesoare de calculatoare personale sau laptopuri mai ales ca ofera mari reduceri de pret. Aceasta a fost fondata in anul 1975 tot in Statele Unite ale Americii, mai exact in California. Denumirea prescurtata a companiei este AMD, nume ce vine de la Advanced Micro Devices. Mai este cunoscuta la nivel mondial si datorita producerii de microprocesoare, procesoare grafice, placi de baza etc Primul procesor lansat de catre ei a fost in anul 1996, respectiv K5. La un moment dat compania AMD a incercat sa se uneasca cu Intel pentru producerea unor procesoare de tip nou insa cei de la Intel au anulat contractul dupa o perioada din motive necunoscute inca. In anul 2006 reprezentantii AMD au semnat un contract de fuziune cu compania canadiana ATI.

La nivel mondial se gasesc mai multe companii care produc aceste tipuri de componente de calculator insa companiile Integrated Electronic Corporation si Advanced Micro Devices raman primele in topul producerii procesoarelor de laptopuri si calculatoare de tip desktop.